Aké sú príklady vlastností tuhých látok?

Aké sú príklady vlastností tuhých látok?
Anonim

Tuhá látka je jednou z tri hlavných látok, spolu s kvapalinou a plynom.

V pevnom stave sú častice "zabalené" tesne do seba a nie sú voľne pohyblivé v rámci látky. Molekulový pohyb častíc v pevnom skupenstve je obmedzený na veľmi malé vibrácie atómov okolo ich fixných polôh. Záver je, že tuhé látky majú pevný tvar, ktorý sa ťažko mení. Tuhé látky majú tiež určitý objem.

Existujú dve hlavné kategórie pevných látok: kryštalický tuhé látky a amorfný pevných látok. Kryštalické pevné látky sú tuhé častice v pravidelnom a dobre definovanom usporiadaní. Najmenší opakujúci sa vzor kryštalických pevných látok je známy ako jednotková bunka. Ostatné sa nazývajú amorfné pevné látky. Amorfné pevné látky nemajú vo svojich štruktúrach veľa poriadku. Bežnými príkladmi tohto typu tuhých látok sú sklo a plasty.

Existujú štyri typy kryštalických pevných látok:

Iónové tuhé látky - pozostávajú z kladných a záporných iónov a držia pohromade elektrostatickými atrakciami - NaCl.

Molekulárne tuhé látky - Vyrobené z atómov alebo molekúl pohromadených Londýnskymi disperznými silami, dipólovo-dipólovými silami alebo vodíkovými väzbami - sacharózou.

Atómové pevné látky - Vyrobené z atómov spojených kovalentnými väzbami. Príklady tohto typu tuhých látok sú diamant a grafit a fullerény.

Kovové pevné látky - Vyrobené z atómov kovov, ktoré sú držané spolu kovovými väzbami.