Otázka # 79098 + Príklad

Otázka # 79098 + Príklad
Anonim

odpoveď:

Reaktívnejšie kovy strácajú elektróny ľahšie a stávajú sa iónmi v roztoku, zatiaľ čo menej reaktívne kovy prijímajú elektróny ľahšie vo forme iónov a stávajú sa pevnými.

vysvetlenie:

Pri vytesňovacích reakciách je tuhý kov oxidované a kovové ióny v roztoku sú znížený, Ak sú tieto dva pojmy pre vás nové, oxidácia je strata elektrónov a redukcia je. t zisk elektrónov, Väčšina ľudí si to pamätá pomocou Oilrig pneumonic. Oxidácia je redukcia straty je Gain-OILRIG

Napríklad umiestnenie # # Zn kov v a # # AgNO_3 Riešenie, #Zn _ ((s)) + AgNO_ (3 (aq)) -> Zn (NO_3) _ (2 (aq)) + Ag (s) #

# # Zn kovové výtlaky # # Ag ióny z roztoku. Čo sa v skutočnosti deje, je prenos elektrónov, kde # # Zn stráca elektrón a # # Ag prijíma elektróny. # # Zn sa teda hovorí oxidované a # # Ag sa hovorí, že je znížený, To môže byť reprezentované v dvoch polovičných rovniciach.

Oxidačná polovičná rovnica: #Zn _ ((s)) -> Zn ^ (2+) + 2e ^ - #

Zníženie polovičnej rovnice: #Ag ^ (+) + e ^ (-) -> Ag _ ((S)) #

Reaktívnejšie kovy sa oxidujú ľahšie ako menej reaktívne kovy. od tej doby # # Zn je reaktívnejší ako # # Agmôže ľahšie stratiť svoje elektróny. V dôsledku toho, keď je umiestnený v # # AgNO_3 má tendenciu strácať svoje elektróny # # Ag ióny, tvoriace # # Zn ióny a pevná látka # # Ag.