Keďže mRNA kodóny zodpovedajú kodónom DNA a kodóny tRNA zodpovedajú kodónom mRNA, existuje nejaký rozdiel medzi sekvenciou DNA a sekvenciou tRNA inou ako substitúcia Thymínu pomocou Uracil?

Keďže mRNA kodóny zodpovedajú kodónom DNA a kodóny tRNA zodpovedajú kodónom mRNA, existuje nejaký rozdiel medzi sekvenciou DNA a sekvenciou tRNA inou ako substitúcia Thymínu pomocou Uracil?
Anonim

odpoveď:

Pokúsim sa s tebou pracovať ďalej - bude to trochu dlhé.

vysvetlenie:

Celá "DNA sa zmení na mRNA" je o niečo zložitejšia, pretože musíme brať do úvahy 5 až 3 smeru DNA.

DNA má horný reťazec, ktorý prebieha 5 -3 ..a komplementárny spodný prameň, ktorý tiež beží 5'-3 ', ale beží v opačnom smere (ako to bolo otočené okolo), takže je orientovaný v jeho 3 -5 smer.

5 -ATGCGTAGT-3 Toto je horná vetva

Doplnková časť je:

3 -TACGCATCA-5

Vidíme teda dvojité vlákno ako:

5 -ATGCGTAGT-3

3 -TACGCATCA-5

Ok, takže to je v pohode. Teraz je dôvod, prečo o tom hovoríme, pretože mRNA je transkribovaná s použitím spodného reťazca ako templátu !! Vyššie uvedený kúsok DNA by mal za následok sekvenciu mRNA (malá), ktorá vyzerá takto:

5 -aug cgu agu -3

3 -TACGCATCA-5

MRNA sekvencia je: 5 -aug cgu agu -3

Ak sa pozrieme na sekvenciu DNA s horným reťazcom, vidíme, že: 5 -ATGCGTAGT-3 …. takže mRNA, ktorá sa dostane, je SAME sekvencia v hornej časti reťazca !! (U namiesto T) Je to preto, že mRNA je vyrobená ako kompliment spodného vlákna a horný reťazec je komplimentom spodný prameň.

Teraz sa pozrite na tRNA. Molekuly tRNA sú jednotlivé molekuly mRNA. Majú naozaj 2 dôležité časti (nehovorte to výskumníkovi RNA, povedal som to! - Urobil som svoju schému v štruktúre RNA a oni si ju zobrali, ak to čítali) …. antikodónová slučka a 3 hydroxylu. AMINO ACID dostane na 3 hydroxylová skupina enzýmom, a to sa stane CHARGED tRNA.

Teraz preč na ribozóm a tie kodóny na mRNA. Ribozóm naviaže mRNA cez ňu a má tieto priestory, ktoré umožňujú, aby sa tRNA zmestila dovnútra. Priestor sa zastaví nad hornou časťou 3 nukleotidovej časti mRNA - to je kodón. MRNA bude mať sekvenciu:

5 -aug cgu agu -3 a každý z týchto 3 nukleotidov sú kodóny. Antikodónová slučka tRNA má 3 nukleotidovú sekciu, ktorá sa môže párovať s kondómami na mRNA.

3 uac5 '- toto je antikodón tRNA 5 -aug cgu agu -3 Keď dôjde k párovaniu báz, ribozóm odtrhne aminokyselinu, ktorá je na tRNA a presunie sa na ďalší kodón. 3 gca5 5 -aug cgu agu -3` … a ďalšia tRNA viaže a prenesie svoju aminokyselinu na predchádzajúcu aminokyselinu.

Na a na to ide a aminokyselinový reťazec sa predlžuje a predlžuje, pretože každá následná tRNA prenáša svoju aminokyselinu do rastúceho reťazca.