Čo robí enzým PEP karboxyláza?

Čo robí enzým PEP karboxyláza?
Anonim

odpoveď:

Fosfo enroll pyruvát (PEP) karboxylázový enzým katalyzuje pridanie hydrogenuhličitanu do PEP za vzniku štyroch uhlíkových zlúčenín oxaloacetátu a anorganického fosfátu.

vysvetlenie:

Tri najdôležitejšie úlohy, ktoré hrá PEP karboxyláza v rastlinách a metabolizme baktérií, sú v cykle C4, cykle CAM a biosyntéze cyklu kyseliny citrónovej.

Cyklus C4

Niektoré rastliny zvyšujú lokálnu koncentráciu CO2 v procese nazývanom C4 Cyklus. PEP karboxyláza hrá kľúčovú úlohu pri viazaní CO2 na vytvorenie oxaloacetátu v mezofylovom tkanive.

CAM cyklus

CAM cyklus je bežný v organizmoch žijúcich v suchých biotopoch. Počas noci rastliny prijímajú CO2 fixáciou PEP za vzniku oxalátu prostredníctvom PE-karboxylázy. Tieto sa konvertujú a uchovávajú na použitie počas dňa, keď reakcie závislé od svetla generujú energiu a redukujú ekvivalenty, ako je napríklad NADPH, na spustenie cyklu Calvin.

Cyklus kyseliny citrónovej

PEP karboxyláza je významná v ne-fotosyntetických metabolických dráhach. PEP karboxyláza doplňuje oxaloacetát v Krebovom cykle. Na zvýšenie toku cez cyklus sa časť PEP konvertuje na oxaloacetát pomocou PEP karboxylázy. Pretože medziprodukty cyklu kyseliny citrónovej poskytujú náboj pre metabolizmus, zvýšenie toku je dôležité pre biosyntézu mnohých molekúl.

Enzým PEP karboxyláza sa nachádza v n rastlinách a niektorých baktériách.