Čo spôsobuje polaritu väzby?

Čo spôsobuje polaritu väzby?
Anonim

odpoveď:

Nerovnomerné zdieľanie elektrónovej hustoty v kovalentnej väzbe.

vysvetlenie:

Vezmite si # H-Cl # molekula, ktorá je molekulou POLAR. Chlór je viac protónový ako vodík a táto vysoká jadrová energia má tendenciu polarizovať elektrónovú hustotu smerom k atómu chlóru. Výsledkom je polárna, t.j. molekula oddelená nábojom, ktorú môžeme reprezentovať ako # "" ^ (- delta) CI-H ^ (delta +) #, Podobne by sme mohli reprezentovať takúto polarizáciu v molekule vody.

odpoveď:

Elektronegativita atómov vo väzbe

vysvetlenie:

Niektoré atómy sú viac polárne ako iné kvôli tomu, že sú viac "chamtiví" pre elektróny.

Pozrite sa na vašu periodickú tabuľku, tým viac vpravo a hore idete viac elektronegatívnych atómov (nezahŕňajú vzácne plyny, pretože majú plné náboje a sú "šťastné" a nepotrebujú žiadne valenčné elektróny).

Myslím, že to všetci počuli Flourine (F) je napríklad jedným z najviac elektronegatívnych prvkov, bude doslova ripovať elektróny atómov vodíka alebo atómov uhlíka. Tak bude Chlór (Cl)

Pozrite si tento obrázok:

To je dôvod, prečo keď väzba niektorých molekúl má super polárne oblasti, pretože majú niečo ako vodíkové väzby s niečím, ako je Flourine, ktorý má v podstate elektróny s ním väčšinu času.

Túto otázku je možné vysvetliť aj myšlienkou elektrónových oblakov a skutočnosťou, že viac elektronegatívnych atómov bude mať zvyčajne viac elektrónov, s ktorými bude väčšinu času v porovnaní s nie príliš elektróngatívnymi atómami.

Toto sa nazýva dipólového momentu a bez toho, aby ste sa do toho dostali príliš veľa, vidíte, ako je väčšina elektrónov bližšie k kyslíku ako vodík (pretože kyslík je viac elektronegatívny ako vodík)

Mimochodom, slovo elektronegatívny niekedy znie kontraintuitívne, ale jeho elektro- negatívny namiesto pozitívnych, pretože v chémii atómy, ktoré získavajú elektróny, majú záporné znamienko (napr. #Cl ^ - # je chlór, ktorý získal elektrón).