Aké sú rozdiely medzi nikotínovým a muskarínovým receptorom?

Aké sú rozdiely medzi nikotínovým a muskarínovým receptorom?
Anonim

odpoveď:

Tu je to, čo mám.

vysvetlenie:

Nikotínové a muskarínové receptory sú receptory acetylcholínu (ACh). Rovnaký neurotransmiter sa k nim viaže, ale ich mechanizmus účinku (MOA) sa značne líši v dôsledku ich jedinečnosti.

Najprv Nikotínové receptory sú ionotropné. Čo znamená, že keď sa ACh viaže na ňu, prúdia cez ňu ióny. Pôsobí ako kanál pre pozitívne nabité ióny, hlavne sodík. Čo depolarizuje bunku.

N1 nikotínové receptory môžete nájsť v neuromuskulárnych spojeniach. V ktorom hrajú neoddeliteľnú súčasť pri pohybe vašich svalov. N2 Nikotínové receptory sú v mozgu a tiež v autonómnom a parasympatickom nervovom systéme.

Na druhej strane Muskarínové receptory majú inú MOA. Namiesto toho, aby sa stali iónovým kanálom pre sodík, používajú G-proteín. Keď sa ACh viaže na receptor, tento proteín mení tvar, ktorý mu potom umožňuje fosforylovať rôznych druhých poslov.

Existuje päť rôznych typov Muskarínové receptory Ml, M3 a M5 sú excitačné receptory, pretože ich G-Proteín stimuluje Phofolipázu C, ktorá potom aktivuje IP3 a DAG. Ostatné dva, M2 a M4, sú inhibičné.

Nájdi Muskarínové receptory v mozgu, srdci, hladkom svalstve alebo v parasympatickom nervovom systéme. zatiaľ čo Nikotínové receptory sa nachádzajú v sympatickom nervovom systéme, Muskarínové receptory niesu. Toto je rozhodujúci rozdiel.

Hlavný rozdiel medzi týmito dvoma je ich MOA, jeden používa Ions (nikotínová) a jeden používa G-proteíny (muskarínové). Nikotínové receptory sú všetky exciatory, zatiaľ čo Muskarínové receptory môže byť tak excitačné, ako aj inhibičné v závislosti od podtypu. Ďalší rozdiel je tam, kde sa nachádzajú na tele. (Sympatický vs parasympatický nervový systém)

Zdroj 1

Zdroj 2