Aké prvky sú potrebné na vytvorenie hviezdy?

Aké prvky sú potrebné na vytvorenie hviezdy?
Anonim

odpoveď:

Vodík je jediným prvkom potrebným na vytvorenie hviezdy.

vysvetlenie:

Vodík je najrozšírenejším prvkom. Je to tiež prvok, ktorý je najjednoduchšie začať fúznu reakciu. Keď teplota a tlak v jadre proto-hviezdy postačujú na to, aby sa protóny vodíkového jadra dostali dosť blízko na to, aby silná sila dokázala prekonať elektromagnetickú silu a začať proces fúzie.

Fúzia vodíka sa nazýva Proton-Proton alebo pp reťazová reakcia, ktorá je dominantná pre menšie hviezdy, ako je naše Slnko. Tento proces je veľmi neefektívny, pretože dve protónové poistky vytvárajú jadro bi-protónu alebo jadra Helia 2. Väčšina bi-protónov sa rozkladá späť na 2 protóny. Vyžaduje oveľa pomalšiu slabú silu na premenu protónu na neutrón a vytvorenie stabilného deutéria.

Predpokladá sa, že polčas rozpadu protónu je miliarda rokov, kým sa stane súčasťou Deutéria. To je šťastie, ako keby bol proces rýchlejší, že by slnko už dávno vyčerpalo palivo.

Hviezdy budú obsahovať aj ďalšie prvky. Hélium 4 je druhým najhojnejším prvkom, ale vyžaduje, aby sa vyššie energie zapojili do fúznych reakcií.

Väčšie hviezdy používajú uhlík ako katalyzátor pre reťazovú reakciu CNO (uhlík-dusík-kyslík). To si vyžaduje vyššie teploty, ale je účinnejšie ako pp reťazová reakcia.