Aký je formálny náboj na každom atóme v C_2H_3Cl?

Aký je formálny náboj na každom atóme v C_2H_3Cl?
Anonim

Formálny náboj je náboj, ktorý by sme priradili atómu v molekule, ak predpokladáme, že elektróny v väzbách, ktoré atóm vytvára, sú rovnaké medzi sebou a druhým atómom, bez ohľadu na elektrónové elektrónie oboch atómov.

S cieľom určiť formálne obvinenia všetkých atómov v # # C_2H_3Cl, alebo vinylchlorid, nakreslite jeho Lewisovu štruktúru.

Molekula vinylchloridu má 18 valenčných elektrónov - 4 z každého # "C" # 1 z každého # "H" # a 7 z # "Cl" # - všetky z nich sú vysvetlené vyššie uvedenou Lewisovou štruktúrou.

Najjednoduchší spôsob, ako určiť formálny náboj atómu, je porovnať jeho valenčné elektróny s počtom elektrónov, ktoré "dostane" v molekule.

Začnime s atómami uhlíka, pretože obidve sa tvoria 4 dlhopisov, Predpokladom pre stanovenie formálnej nálože je, že elektróny vo väzbe sú zdieľané rovnako. To znamená, že 4 uhlíky poskytnú tento atóm uhlíka 4 elektróny.

Porovnajte toto číslo s valenčnými elektrónmi atómu. Uhlík má 4 valenčné elektróny a dostane 4 elektróny, jeho formálny náboj bude nula.

Rovnaká úvaha platí aj pre každý z troch atómov vodíka. Každý atóm vodíka tvorí 1 väzbu, takže sa dostane 1 elektrón z dvoch, ktoré tvoria väzbu. Pretože vodík má 1 valenčný elektrón, jeho formálny náboj bude nula.

Teraz pre atóm chlóru. Chlór má 7 valenčných elektrónov. Ako vidíte v Lewisovej štruktúre, má 6 elektrónov ako osamocené páry a dostane 1 viac elektrónu z väzby, ktorú tvorí s uhlíkom.

V dôsledku toho bude formálne zaťaženie chlórom nula tiež.