Aké je chemické zloženie kyslých dažďov?

Aké je chemické zloženie kyslých dažďov?
Anonim

odpoveď:

Kyselina sírová (# # H_2SO_4), kyselina dusičná (# # HNO_3) a kyseliny uhličitej (# # H_2CO_3) sú hlavnými zložkami kyslého dažďa.

vysvetlenie:

Tieto chemikálie sa prirodzene uvoľňujú do atmosféry, avšak pred industrializáciou a príchodom tovární a spoliehaním sa na uhľovodíky (uhlie, benzín, ropa, atď.) Bol zriedkavý jav. V posledných desaťročiach sa kyslé dažde stali čoraz bežnejšou udalosťou.

Wikipédia má dobré všeobecné zhrnutie pohybu týchto chemikálií:

S láskavým dovolením: NHSavage, Získané z: http://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7038792 (Public Domain)

Kyselina sírová (# # H_2SO_4)

Kyselina sírová sa tvorí z oxidu siričitého (# # SO_2). To sa prirodzene vyskytuje pri sopečných erupciách (alebo pri uvoľňovaní sopečných plynov). Ľudia prispievajú k uvoľneniu # # SO_2 spaľovaním fosílnych palív. Počiatočná rovnica vyzerá takto:

# SO_2 + OH * -> HOSO_2 * #

# # HOSO_2 je sprostredkovateľom, takže sa okamžite rozloží vystavením kyslíku tvoriacemu molekulu hydroperoxylu / radikálu (# HO_2 * #) a molekula oxidu sírového (# # SO_3):

# HOSO_2 * + O_2 -> HO_2 * + SO_3 #

# # SO_3 je iný sprostredkovateľ a je okamžite rozdelený na molekulu kyseliny sírovej (# # H_2SO_4) ak voda (# # H_2O) je prítomný:

# SO_3 (g) + H_2O (l) -> H_2SO_4 (aq) #

Voila! Kyselina sírová!

Kyselina dusičná (# # HNO_3)

Kyselina dusičná sa tvorí zmiešaním oxidu dusičitého (# # NO_2) a hydroxidového iónu (# OH * #) v atmosfére. prirodzene # # NO_2 pochádza z elektrických výbojov, ako napríklad úder blesku. Ľudia zvyšujú # # NO_2 prostredníctvom spaľovania benzínu a oleja (zvyčajne z vozidla). Chemická rovnica vyzerá takto:

# NO_2 + HO * -> HNO_3 #

Kyselina uhličitá

Kyselina uhličitá vzniká zo zmiešania oxidu uhličitého (# # CO_2) a vody (# # H_2O).Kyselina uhličitá v atmosfére sa zvyčajne pripisuje prírodným zdrojom, ako je rozklad uhynutých rastlín a zvierat, a nie priemyselných procesov alebo ľudskej spotreby uhľovodíkov. Chemická rovnica vyzerá takto:

# H_2O + CO_2 -> H_2CO_3 #