Čo je Rutherfordov atómový model?

Čo je Rutherfordov atómový model?
Anonim

Pokiaľ viem, Rutherfordov atómový model hovorí, že atómy majú a centrum (jadro) koncentrovaného kladný poplatok a toto centrum je veľmi veľmi malé v porovnaní so skutočnou veľkosťou atómu.

Elektrony na druhej strane, obiehajú okolo tohto jadra teda dokončenie modelu atómu.

To sa môže zdať zrejmé (vidíme to vo väčšine základných učebníc). Predtým J.J Thomson navrhol svoj vlastný atómový model: Atóm je vyrobený z pozitívnej gule s elektrónmi v ňom. Obdivuhodný, ale stále je to chybný model.

Jedným z Rutherfordovcov je zlepšenie.

problém znamená atómy emitujú a absorbujú určité vlnové dĺžky svetla ktorý ukazuje, že atóm má rôzne úrovne energie. Rutherfordov model nemôže vysvetliť tohto javu.

Ďalej, elektrón, ako navrhol Rutherford sa pohybuje kruhová dráha. Podľa Maxwella musia poplatky v kruhovom pohybe vyžarovať žiarenie. V Rutherfordovom modeli by atóm nakoniec prestal existovať, pretože elektrón by mal kolaps do jadra (niečo, čo nikdy nepozorujeme).

Dúfam, že to bude stačiť.

* Aktualizácia

Toto je článok o elektróne pohybujúcom sa v kruhovom pohybe. Fyzikom sa podarí detekovať elektromagnetické žiarenie z elektrónu. Nie je to z elektrónu v atómovej mysli.

Na zdravie.

news.sciencemag.org/physics/2015/04/physicists-detect-radio-waves-single-electron