Z toho, čo tam poviete, vyzerá to, že to máme urobiť
Skončíme tým, že to dokážeme
#hatT_L - = e ^ (LhatD) = e ^ (ihatp_xL // ℏ) #
poskytuje
# hatD, hatx - = ihatp_x // ℏ, hatx = 1 #
a nie
Z prvej časti sme ukázali, že pre túto definíciu (to
# hatx, hatT_L = -LhatT_L # .
od tej doby
Pripomeňme, že v dôkazoch uvedených v časti 1 sme napísali:
#hatx (hatT_L f (x_0)) = (hatx, hatT_L + hatT_Lhatx) f (x_0) #
# = -LhatT_Lf (x_0) + hatT_Lhatxf (x_0) #
a to je miesto, kde by sme ho museli používať. Všetko, čo musíme urobiť, je Taylor expanduje exponenciálny operátor a ukázať, že uvedený dôkaz stále platí.
Toto je tu tiež uvedené vo svetlom detaile. Rozšíril som ho, aby bol podrobnejší …
# e ^ (LhatD) = súčet (n = 0) ^ (oo) (LhatD) ^ (n) / (n!) = súčet (n = 0) ^ (oo) 1 / (n!) L ^ n (hatD) ^ n #
Dajte to
# hatx, e ^ (LhatD) = sum_ (n = 0) ^ (oo) {1 / (n!) (L ^ n) hatx, hatD ^ n} # #
Navrhli sme to
# hatx, hatp_x f (x) = -iℏx (df) / (dx) + iℏd / (dx) (xf (x)) #
# = cancel (-iℏx (df) / (dx) + iℏx (df) / (dx)) + iℏf (x) #
tak
#color (modrá) (hatD "," hatx) = (ihatp_x) / (ℏ), hatx #
# = - (hatp_x) / (iℏ), hatx = -1 / (iℏ) hatp_x, hatx #
# = -1 / (iℏ) cdot - hatx, hatp_x #
# = -1 / (iℏ) cdot-iℏ = farba (modrá) (1) #
Z toho ďalej rozširujeme komutátor:
# hatx, e ^ (ihatp_xL // ℏ) = sum_ (n = 0) ^ (oo) {1 / (n!) (L ^ n) hatx, ((ihatp_x) / (ℏ) ^ n } #
# = sum_ (n = 0) ^ (oo) {1 / (n!) ((iL) / (ℏ)) ^ n hatx, hatp_x ^ n} #
Teraz vieme
# d ^ n / (dx ^ n) (xf (x)) = x (d ^ nf) / (dx ^ n) + n (d ^ (n-1) f) / (dx ^ (n-1)) #
a to
# hatp_x ^ n = hatp_xhatp_xhatp_xcdots #
# = (-iℏ) d / (dx) ^ n = (-iℏ) ^ n (d ^ n) / (dx ^ n) #
aby:
# hatx, hatp_x ^ n = hatxhatp_x ^ n - hatp_x ^ nhatx #
# = x cdot (-iℏ) ^ n (d ^ nf) / (dx ^ n) - (-iℏ) ^ n d ^ n / (dx ^ n) (xf (x)) # #
# = (-iℏ) ^ nx (d ^ nf) / (dx ^ n) - (-iℏ) ^ n (x (d ^ nf) / (dx ^ n) + n (d ^ (n-1) f) / (dx ^ (n-1))) #
# = (-iℏ) ^ n {zrušiť (x (d ^ nf) / (dx ^ n)) - zrušiť (x (d ^ nf) / (dx ^ n)) - n (d ^ (n-1) f) / (dx ^ (n-1))} #
# = (-iℏ) ^ (n-1) (- iℏ) (- n (d ^ (n-1) f) / (dx ^ (n-1))) #
# = iℏn (-iℏ) ^ (n-1) (d ^ (n-1)) / (dx ^ (n-1)) f (x) #
Uvedomujeme si to
# hatx, hatp_x ^ n = iℏnhatp_x ^ (n-1) # , poskytované#n> = 1 # .
Z toho nájdeme:
# hatx "," e ^ (ihatp_xL // ℏ) = sum_ (n = 0) ^ (oo) {1 / (n!) (L ^ n) hatx, ((ihatp_x) / (ℏ) ^ n} #
# = sum_ (n = 1) ^ (oo) {1 / (n!) ((iL) / (ℏ)) ^ n iℏnhatp_x ^ (n-1)} #
kde ak vyhodnotíte
# = iℏ sum_ (n = 1) ^ (oo) n / (n!) ((iL) / (ℏ) ^ n hatp_x ^ (n-1) #
# = iℏ sum_ (n = 1) ^ (oo) 1 / ((n-1)!) ((iL) / ℏ) ^ (n-1) ((iL) / ℏ) hatp_x ^ (n-1)) #
Tu sa jednoducho snažíme, aby to vyzeralo ako exponenciálna funkcia.
# = iℏ ((iL) / ℏ) sum_ (n = 1) ^ (oo) ((ihatp_xL) / ℏ) ^ (n-1) / ((n-1)!) # # (skupinové výrazy)
# = -L sum_ (n = 1) ^ (oo) ((ihatp_xL) / ℏ) ^ (n-1) / ((n-1)!) # (vyhodnotiť zvonku)
# = -L overbrace (sum_ (n = 0) ^ (oo) ((ihatp_xL) / ℏ) ^ (n) / (n!)) ^ (E ^ (ihatp_xL // ℏ)) # (Ak je
# N # začína na nule,# (N-1) # termín sa stáva# N # termín.)
Výsledkom je, že konečne dostaneme:
# => farba (modrá) (hatx “,„ e ^ (ihatp_xL // ℏ)) = -Le ^ (ihatp_xL // ℏ) #
# - = -Le ^ (LhatD) #
# - = farba (modrá) (- LhatT_L) #
A opäť sa vrátime k pôvodnému komutátoruto znamená
# hatx, hatT_L = -LhatT_L farba (modrá) (sqrt "") #
Nakoniec, ukážme to
# hatT_L, hatD = e ^ (LhatD), hatD #
# = sum_ (n = 0) ^ (oo) ((LhatD) ^ n) / (n!), hatD #
# = (sum_ (n = 0) ^ (oo) ((LhatD) ^ n) / (n!)) hatD - hatD (sum_ (n = 0) ^ (oo) ((LhatD) ^ n) / (n !)) #
Toto výslovne napíšeme, potom to uvidíme fungovať:
# = farba (modrá) (hatT_L "," hatD) = ((LhatD) ^ 0) / (0!) hatD + ((LhatD) ^ 1) / (1!) hatD +.,, - hatD ((LhatD) ^ 0) / (0!) + hatD ((LhatD) ^ 1) / (1!) +.,, #
# = ((LhatD) ^ 0) / (0!) HatD - hatD ((LhatD) ^ 0) / (0!) + ((LhatD) ^ 1) / (1!) HatD - hatD ((LhatD) ^ 1) / (1!) +.,, #
# = ((LhatD) ^ 0) / (0!), HatD + (LhatD) ^ (1) / (1!), HatD +.,, #
# = L ^ 0 / (0!) (HatD) ^ 0, hatD + L ^ 1 / (1!) (HatD) ^ (1), hatD +.,, #
# = farba (modrá) (sum_ (n = 0) ^ (oo) L ^ n / (n!) (hatD) ^ n "," hatD) #
a odvtedy
# hatT_L, hatD = 0 # #COLOR (modrá) (sqrt "") #